2012-03-29 16:00Bloggpost

Studentbostadsföretagens räknestuga - del 1

null

Siffor. Detta under av exakthet som säger precis som det är, där sanningen inte kan döljas bakom vackra ord, välformulerade uttryck eller smart design. 1+1 är 2 och kommer så alltid att vara. Så ta fram era miniräknare, smart-phones eller rutiga block och känn er välkomna till Studentbostadsföretagens räknestuga!

200 miljoner kronor = 1 334 studentbostäder
Vi börjar med en av gårdagens nyheter; enligt en rapport gjord av Sveriges Radio spenderade landets lärosäten över 200 miljoner kronor på representation under 2011. Över 200 miljoner kronor, taget från statens årliga utbildningsanslag, lades på personalresor, fika, middagar och vinflaskor. Det är en summa som upprör studenterna eftersom man istället hade kunnat lägga de pengarna på något som gynnar dem och deras utbildning bättre. Till exempel skulle 200 miljoner kunna bidra till ett stort antal nya studentbostäder. Närmare bestämt 1 334 stycken. 

Beräkningar från studentbostadsbranschen visar att ett bidrag på 150 000 kr per studentetta skulle innebära att den så svåra kalkylen vid nyproduktion skulle gå ihop och därmed underlätta nyproduktionen av studentbostäder avsevärt. Istället för de 151 studentbostäder som påbörjades under 2011 hade 200 miljoner om året kunnat innebära att vi närmar oss de nivåerna på nyproduktion som fanns innan det stöd som fanns tidigare avskaffades.

Den ena kostnaden behöver inte utesluta den andra, men visst är det spännande att man kan få så olika saker för samma summa pengar?


Om Studentbostadsföretagen

Studentbostadsföretagen bildades som Svenska Studentbostadsföreningen (SSBF) 2001 av fem av landets studentbostadsföretag. Syftet vara att få en plattform för studentbostadsfrågor som främjade utvecklingen av studentbostadsmarknaden på lång sikt. Genom att främja samarbete mellan landets studentbostadsaktörer och en kontinuerlig opinionsbildning är Studentbostadsföretagen idag landets enskilt största studentbostadsaktör. I dagsläget har vi ett 60-tal medlemmar på ett 30-tal studieorter som tillsammans representerar omkring 65 000 av landets 85 000 studentbostäder.


Kontaktpersoner

Stina Olén
Vd
Stina Olén