2016-12-12 14:14Nyheter

Studenter testade framtidens studentbostad

null

– Så här vill jag bo! Det var det spontana intrycket när White arkitekter tillsammans med Studentbostadsföretagen och Stockholms studentbostäder bjöd in studenter till en virtuell visning av framtidens studentbostad. Det var med spänning studenterna fick kliva in i den bostad de själva varit med och skapat.

I Whites lokaler intill vattnet vid Skanstull i Stockholm ska ett tjugotal studenter från Stockholm få kliva in i framtidens studentbostad. Studentbostaden kallas multiBo och är ett av resultaten från den stora undersökningen om hur studenter vill bo, som studenterna själva fått svara på. Studenterna på plats är där av flera olika anledningar. Sabrina Xerri hoppas att hennes medverkan ska göra skillnad.

– Jag är inte så nöjd med min nuvarande bostad, jag tycker det är viktigt att förbättra bostäderna för framtiden, säger hon.

Nästan alla studenter på plats bor i en studentbostad idag och det finns en stor nyfikenhet kring hur ett annat typ av studentboende skulle kunna se ut. En av flera engagerade studenter är Jacob Stuart.

– Jag är arkitektintresserad så det ska bli spännande att se framtidens bostad, säger han. 

Ett nytt sätt att utforska en bostad
I multiBo delar sex studenter ett boende som främjar socialt umgänge, men också har tydliga privata utrymmen. Med VR-glasögonen kan studenterna uppleva bostaden på ett annorlunda sätt när de i en konstlad verklighet färdas från det privata utrymmet längst upp i bostaden, ner för trappan och ut i de gemensamma delarna. Några av studenterna på plats är vana VR-användare, medan andra gör det för första gången. Till slut står alla med svarta cyklopliknande apparater på huvudet. Hur var det då att kliva in i den nya bostaden?

– Bra! Filmen var lite kort, men så där skulle jag vilja bo, säger Sabrina Xerri efter sin virtuella visning.

– Intressant, stort och coolt! Jag kan absolut tänka mig att bo så, men med rätt personer, är Tugay Köyluoglu.

Foto: Anders Boberg, White Arkitekter

Sociala ytor attraherar
Något som attraherar är just de sociala möjligheterna med bostaden. Att med skjutdörrar enkelt kunna krypa in i en egen vrå och stänga om sig för att sedan välja att vara social igen. Men det krävs respekt från ens samboenden.

– När jag vart ute och rest har det fungerat jättebra att bo kollektivt, då har jag och en kompis rest tillsammans och bott hos andra. Det har då varit enkelt att få det att fungera, säger Isabella Richiello.

– Det är ju såklart optimalt att kunna välja själv, men det spelar nog inte så stor roll. Alla är ju där för att studera och är i samma skede och ålder oftast, fyller Josefin Runnstrand i.

Framtidens studentbostads framtid
Om vi kommer få se ett verkligt multiBo i framtiden är svårt att säga. Rent ekonomiskt är det med dagens förutsättningar svårt att få ihop kalkylen med studentvänlig hyra. Men stora delar av projektets andra konceptbostäder, uniBo och duoBo, förverkligas i ett av Stockholms studentbostäders kommande projekt. Och multiBo eller inte, framtiden kommer definitivt att bjuda på fler sociala bostäder för studenter.


Om Studentbostadsföretagen

Studentbostadsföretagen bildades som Svenska Studentbostadsföreningen (SSBF) 2001 av fem av landets studentbostadsföretag. Syftet vara att få en plattform för studentbostadsfrågor som främjade utvecklingen av studentbostadsmarknaden på lång sikt. Genom att främja samarbete mellan landets studentbostadsaktörer och en kontinuerlig opinionsbildning är Studentbostadsföretagen idag landets enskilt största studentbostadsaktör. I dagsläget har vi ett 60-tal medlemmar på ett 30-tal studieorter som tillsammans representerar omkring 65 000 av landets 85 000 studentbostäder.


Kontaktpersoner

Stina Olén
Vd
Stina Olén