2004-09-20 16:29Pressmeddelande

Framtidens studentbostad är en etta på 22 kvm

null

Söndagen den 19 september var sista dagen för utställningen av modulhus, den mest moderna byggtekniken, i Lund. Studentbostadsmässan StudBo04 avslutades med korandet av vinnaren i allmänhetens omröstning om Framtidens Studentbostad.

Vinnare i allmänhetens omröstning om framtidens studentbostad blev en etta med pentry/kök på 22 kvm. Bostaden ställdes ut av Midroc. På området Klosterängen i Lund pågår uppförandet av 112 lägenheter av denna typ, varav det var inflyttning i 48 stycken den 1 september i år.

På andra plats hamnade en tvårumslägenhet på 63 kvm från Open House. Även denna håller på att uppföras i Lund, där upplåtelseformen kommer att bli bostadsrätt.

På tredje plats kom en nyframtagen minilösning om endast 8,8 kvm. Utställare var Maxit AB och arkitekter professor em Krister Wiberg samt David Wiberg. Många av de röstande, som till stor del var studenter, prisade nytänkandet, uppgav att bostaden var tillräckligt stor för deras behov och dessutom hade en väl genomtänkt planlösning.

Övriga utställare var Norvag Byggsystem, Cramo Instant, Moelven ByggModul, Lindbäcks Bygg, Cornat och JNW.

Utställningen, som pågått 14-19 september, blev en stor framgång. Arrangörerna Stiftelsen AF Bostäder och Svenska Studentbostadsföreningen SSBF uppskattar att 6-8.000 personer har besökt utställningen. Det är första gången i Sverige som landets samlade lösningar av modulhus har presenterats.

De senaste åren har byggindustrin genom olika insatser gjort alltmer för att försöka utveckla så kostnadseffektiva produktionslösningar som möjligt. En av de viktiga metoderna är att öka det industriella inslaget i produktionen så att mer eller mindre färdiga lägenheter tas fram på fabrik för montering på plats. Det är denna typ av lösningar som presenterats.

- Ambitionen med utställningen har varit att bidra till ett fortsatt ökat intresse för vidareutveckling av kostnadseffektiva produktionslösningar, med målet bra bostäder med studentvänliga hyror, säger Ulf Bingsgård, generalsekreterare i SSBF.

- Resultatet av allmänhetens omröstning bekräftar att studenterna har mycket varierande krav på en bostad, säger Rolf Svensson, VD i AF Bostäder och ordförande i SSBF. Studenterna är ingen homogen grupp. Förutom det traditionella korridorrumsboendet finns det behov av större lägenheter för kompisboende, sambor och familjer samt av ettor för den ensamstående. Men intressant är också att det uppenbarligen finns en grupp som gärna bor på en minimal yta, för att kunna prioritera annat med sin begränsade ekonomi, säger Rolf Svensson vidare.

Svenska Studentbostadsföreningen SSBF

Ulf Bingsgård
generalsekreterare

Tel 046-18 89 90
Fax 046-18 90 80
Mobil 0704-92 22 70
Ulf.Bingsgard@ssbf.se
http://www.ssbf.se

Tunavägen 39
223 63 Lund

Den nationella studentbostadsportalen www.sökstudentbostad.se
nås även på
www.sokstudentbostad.seOm Studentbostadsföretagen

Studentbostadsföretagen bildades som Svenska Studentbostadsföreningen (SSBF) 2001 av fem av landets studentbostadsföretag. Syftet vara att få en plattform för studentbostadsfrågor som främjade utvecklingen av studentbostadsmarknaden på lång sikt. Genom att främja samarbete mellan landets studentbostadsaktörer och en kontinuerlig opinionsbildning är Studentbostadsföretagen idag landets enskilt största studentbostadsaktör. I dagsläget har vi ett 60-tal medlemmar på ett 30-tal studieorter som tillsammans representerar omkring 65 000 av landets 85 000 studentbostäder.


Kontaktpersoner

Stina Olén
Vd
Stina Olén