2014-06-18 13:30Pressmeddelande

INBJUDAN: Diskutera korttidsboende, kollektiva boenden och kompaktbostäder på Studentbostadstorget

null

Det händer mycket på Studentbostadstorget under Almedalen. Med fokus på inspirerande studentbostadsexempel som byggts utifrån kundens behov, såväl sociala som ekonomiska, lyfter vi frågan om vad som ska bestämma hur studentbostäder utformas.

I tre samtal med panel och publik kommer vi lyfta inspirerande exempel på studentbostäder från Europa och Sverige. Samtalen syftar till att lyfta blicken och skapa en diskussion om hur studentbostadsmarknaden kan utvecklas för att skapa det studentbostadslyft som Sverige behöver. Samtalen sker på måndag, tisdag och onsdag under Almedalsveckan. Se mer detaljer i programmet nedan.

På Studentbostadstorget kan du även besöka intressanta studentbostadsmoduler i skala 1:1 som både kommenterar rådande förutsättningar för nyproduktion av studentbostäder och visar på kreativitet och innovation.

Känner du dig själv inspirerad kan du komma till vår bygghörna och bygga din alldeles egna studentbostad i Duplo för att göra ett visuellt och kreativt inlägg i studentbostadsdebatten. Studentbostadstorget är med andra ord ett måste för den som är intresserad av studentbostadsfrågan under Almedalen.

För mer information:
Martin Johansson  
Generalsekreterare
Telefon: 031 – 780 45 72
E-post: martin@studentbostadsforetagen.se


PROGRAM:

30 juni – 3 juli  09.00 – 17.00

Konceptmodul för Bokompakt
AF Bostäder visar upp sin konceptmodul för projektet Bokompakt. Se hur man med kreativitet och smarta lösningar kan bo litet, utan att gör avkall på viktiga funktioner. 

Kvadratsmart badrumslösning för studentbostäder
Stiftelsen Stockholms Studentbostäder ställer ut en badrumslösning som både är kvadratsmart och fullt tillgänglighetsanpassad. 

Bygg din egen studentbostad!
Ta tillfället i akt och bygg din egen studentbostad! Vi tillhandahåller byggstenar i form av Duplo. Resten är upp till dig, bara fantasin (och ekonomin) sätter gränser. 


30 juli  13.00 – 14.00
The Student Hotel - Studentbostadskoncept som utmanar regler
The Student Hotel har med sitt koncept för korttidsboende rört om ordentligt på den nederländska studentbostadsmarknaden. Det började som ett sätt att komma runt begränsande hyresregler och slutade som ett framgångsrikt studentbostadskoncept och en skarp kommentar till marknaden i stort. 

I panelen:
Charlie MacGregor, vd och grundare The Student Hotel
Henrik Krantz, vd AF Bostäder
Kristoffer Roxbergh, arkitekt SAR/MSA White arkitekter
Pam Fredman, rektor Göteborgs universitet
Teo Strömdahl Östberg,ordförande SSCO


1 juli  13.00 – 14.00
Teknobyen - 116 studenter, 1 kök
I Trondheim räds man inte något svikande intresse för kollektivboende. Tvärtom satsar man stort med Teknobyen, en korridor i storformat där 116 studenter delar på ett kök. Större social gemenskap och mindre utanförskap är några av de vinster man hoppades på. På Studentbostadstorget får du reda på om de lyckats. 

I panelen:
Amanda Stehn, arkitektstudent och vice ordförande i SGS Studentbostäders styrelse
Bård Flem, projektchef Studentsamskipnaden i TrondheimChris Österlund, vd Stiftelsen Stockholms studentbostäder
Kerstin Kärnekull,arkitekt och författar


2 juli  11.00 – 12.00

Bokompakt - Tänk mindre, bygg mer

Kan man bygga mer om man bygger mindre? Frågar du AF Bostäder i Lund blir svaret ett klart ja. I skrivande stund håller de på att färdigställa 22 minibostäder i projektet Bokompakt. Förutom att forska kring studenternas uppfattning om bostad, yta och hyra, undersöker de även om det är mer enerigsmart att bo mindre.

I panelen:
Henrik Krantz, vd AF Bostäder
Teo Strömdahl Östberg,ordförande SSCO
Tobias Olsson,förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för ägare och förvaltare av studentbostäder i Sverige. Med våra medlemmars 65 000 studentbostäder i ryggen är vi Sveriges enskilt största studentbostadsaktör.

Vi är politiskt och ekonomiskt oberoende och företräder enbart våra medlemmars intressen – skapa förutsättningar för att bedriva bästa möjliga studentbostadsverksamhet.


Om Studentbostadsföretagen

Studentbostadsföretagen bildades som Svenska Studentbostadsföreningen (SSBF) 2001 av fem av landets studentbostadsföretag. Syftet vara att få en plattform för studentbostadsfrågor som främjade utvecklingen av studentbostadsmarknaden på lång sikt. Genom att främja samarbete mellan landets studentbostadsaktörer och en kontinuerlig opinionsbildning är Studentbostadsföretagen idag landets enskilt största studentbostadsaktör. I dagsläget har vi ett 60-tal medlemmar på ett 30-tal studieorter som tillsammans representerar omkring 65 000 av landets 85 000 studentbostäder.


Kontaktpersoner

Stina Olén
Vd
Stina Olén