Studentbostadsföretagen välkomnar Boverkets förslag om nya byggregler för studentbostäder. Branschorganisationen ser positivt på förändringarna som ett viktigt steg för att skapa både fler och bättre studentbostäder. Samtidigt uppmanas kritiker att komma med fler konstruktiva förslag för att ta studentbostaden framåt.
De föreslagna förändringarna i regelverket öppnar för ett mer flexibelt och dynamiskt byggande, som bättre kan tillgodose studenternas behov av prisvärda och funktionella bostäder. Dessutom skapas större möjligheter att uppdatera eller omvandla befintliga byggnader till attraktiva studentbostäder, vilket bidrar till ett hållbart och effektivt utnyttjande av redan existerande fastigheter.
–Boverkets förslag leder till fler studentbostäder som bättre passar studenternas livsstil och plånbok. Det leder inte till sämre bostäder eller att vissa studentgrupper exkluderas. Tvärtom tillgängliggör det högre utbildning för fler, säger Stina Olén vd för Studentbostadsföretagen.
Ett flexibelt regelverk möjliggör innovation
Ett nytt byggregelverk skapar större möjligheter för branschen att bygga varierat och möta olika krav, från studenternas efterfrågan på låg hyra till ett mer hållbart byggande. Kritiska röster menar att det istället resulterar i sämre bostäder med lägre tillgänglighet, men enligt Stina Olén saknar de insyn i studentbostadsbranschens förutsättningar och marknadsmekanismer.
– Det stämmer att branschen vill kunna bygga mindre, men det betyder inte sämre kvalitet eller dåliga bostäder. Tvärtom behöver studentbostäder vara hållbara, för att klara den extrema omflyttningstakt vi har. Studenter är en kundgrupp som är väldigt tydliga med vad de efterfrågar, och branschen är noga med att bygga kvalitativt för att undvika tomma bostäder och vakanskostnader, säger Stina.
På en marknad där problem, bostadsbrist och höga hyror ofta får stort fokus har branschen själva länge efterfrågat nya byggregler som en lösning framåt. Ett mer flexibelt byggregelverk skulle främja innovation och bidra till förbättringar. Även om denna övertygelse delas av många, möts reformen också av kritik.
– Ofta väcks kritik utan att ge andra lösningar. Om inte detta är vägen att gå, vad behövs då för att vi ska kunna bygga fler studentbostäder och utveckla produkten i takt med studenternas behov? Dagens byggregler låser in branschen i ett begränsat bostadsutbud som driver kostnader. Vi behöver se framåt och utveckla studentbostäderna, och där är förändrade byggregler en avgörande faktor, avslutar Stina Olén.
Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för de som äger, utvecklar, förvaltar och förmedlar studentbostäder i Sverige. Med våra medlemmars 80 000 studentbostäder i ryggen är vi Sveriges enskilt största studentbostadsaktör. Vi är politiskt oberoende och företräder enbart våra medlemmars intressen – skapa förutsättningar för att bedriva bästa möjliga studentbostadsverksamhet.