Restriktioner för campusundervisning är borta och internationella studenter strömmar återigen tillbaka till svenska lärosäten. Därmed ökar också efterfrågan på studentbostäder runt om i landet i samband med terminsstarten. Men sett över hela året är det fortsatt balans på många orter.
- Vi ser att den nyproduktion som redan innan pandemin på många håll avlastade orter med brist på studentbostäder även nu täcker upp mot den ökade efterfrågan, säger Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen.
I årets Studboguide - som blickar förbi de heltiska veckorna vid terminsstart - har 20 av 34 orter en balanserad marknad sett över hela året. Fem orter anger ett överskott av studentbostäder medan det på nio orter är brist.
De orter som fortsatt har en större brist är våra största städer Stockholm, Göteborg och Malmö. Även i större studentstäder som Uppsala, Linköping och Lund finns en brist på studentbostäder i samband med terminsstarter, men den är inte alls i samma utsträckning som för några år sedan.
- På dessa orter är det långa köer till vissa typer av bostäder samtidigt som korridorrum har kort kötid redan från höstterminens första månader. Så visst finns det ett behov av fler bostäder på dessa orter, men det handlar också om att anpassa beståndet och få till smarta lösningar i samband med den höga, men tidsmässigt begränsade, efterfrågan vid terminsstart, säger Stina Olén.
BRIST:
BALANS
ÖVERSKOTT
Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för de som äger, utvecklar, förvaltar och förmedlar studentbostäder i Sverige. Med våra medlemmars 75 000 studentbostäder i ryggen är vi Sveriges enskilt största studentbostadsaktör. Vi är politiskt oberoende och företräder enbart våra medlemmars intressen – skapa förutsättningar för att bedriva bästa möjliga studentbostadsverksamhet.